За якими критеріями вибирати дитячу літературу

13.03.2021

При виборі дитячої літератури необхідно звернути увагу як на зміст твору, так  і на художнє оформлення такого видання.

Зміст дитячої книги повинен бути зрозумілим для маленького читача, повинен мати логічний сюжет  та дозволяти зробити висновки на підставі наведених подій    .

Необхідно уникати придбання книжок, які позбавлені логічного змісту, або містять епізоди насильства або жорстокості. Такі книги справляють на психіку дитини набагато суттєвіше враження, ніж можна уявити. Враховуючи, що значна частина інформації, яку дитина отримує в ранньому віці, вона запам’ятає на все життя, потрібно відповідально ставитися до вибору книги для дітей.

Зовнішнє оформлення видання також має неабиякий вплив на сприйняття дитиною змісту твору. Завдяки розвинутій уяві, під час читання книги дитина може намагатися скласти власну історію на підставі наведених ілюстрацій. Тому наведені візуальні образи мають значення на рівні з самим текстом книги.

Бажаним є також відповідність зображень героїв книги реальним прототипам. Наприклад, в багатьох випадках зображення звірів та інших героїв оповідання мають мало спільних рис зі справжніми тваринами. Враховуючи, що уявлення про зовнішній вигляд багатьох представників тваринного світу дитина отримує саме з книжкових ілюстрацій, такі зображення мають бути якомога ближчими до реальності.